HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2011.12.19. 18:23 mereibinet

Spéci iskolák 2. rész

Spéci iskolába kerülni angolhonban nem olyan egyszerű, mint otthon. Magyarországon ugye az ember kér időpontot a szakértői bizottságnál. Elmegy az adott időpontban, ott a helyszínen elkérik az összes orvosi papírt, néhány szakember még megvizsgálja a gyereket. Ez néhány óra. Majd pár héttel később kezünkbe kapjuk a szakértői véleményt...

Nos Angliában ez nem ilyen gyors. Ennek oka az, hogy a lehető legtöbb gyereket az úgymond normál iskolai képzésbe akar tenni az angol állam. A mi "normál" iskolánkba is jár egy kerekesszékes tanuló, egy enyén értelmileg és enyhén mozgásban akadályozott gyerek, és van olyan is, aki az első 4 osztályt spéci iskolában járta, majd átkerült a "normál" általánosba. Így a "normál" gyerekek pici koruk óta - itt 5 éves kortól jár mindenki iskolába - hozzászoknak, hogy igen, léteznek olyan emberek is a világon, akiknek nagyobb kihívást jelent az, ami nekik mindennapos. Ezért nem adják olyan gyorsan a szülők kezébe a szakértői véleményt (statutory assessment), hogy a gyerekük nem járhat sima iskolába.

Hogyan is kaphatunk szakértői véleményt? Az első lépés itt is, hogy megmutatod a család orvosának a gyerek eddigi leleteit. Ezt - mivel magyarul van - elküldik lefordíttatni. Mi sem természetesebb??? Innentől kezdve ugyanaz a folyamat, mint a született angol gyerekek esetében. Levelet kell írni a helyi hatóság oktatási csoportjának, hogy szeretnéd, ha készülne a gyerekedről egy szakértői vélemény. Természetesen nem egyedül kell megírnod ezt a levelet, hanem számtalan olyan családsegítő szervezet van, akik házhoz jönnek és segítenek, hogy mit és hogyan kell írni a levélben. Ezek után számtlan embert bevonnak a vizsgálatokba, hogy a lehető legteljesebb képet kapják a gyerekről. Ezek az emberek a követekezők:

  • te/ti, mint szülő/k
  • a gyermeked bölcsődéje/óvodája/iskolája (attól függően, hova jár a gyerek)
  • orvos szakértők, úgy mint gyerek orvos, logopédus, fizikoterápiás szakember, gyógypedagógus, gyógytornász, stb.
  • iskola pszichológus
  • a családsegítőtől egy szakember

Az értékelés nem tarthat tovább 10 hétnél, majd újabb 2-3 hét után elkészül a szakértői vélemény. Ez a vélemény a következőket tartalmazza:

1. rész: általános információk a gyermekről

2. rész: leírja a gyermek összes akadályoztatottságát, tehát hogy mit képes és mit nem képes a gyermek megtenni. Ez a rész inkább a fizikai korlátokkal foglalkozik, az orvosi és a szakértői vélemények alapján.

3. rész: a gyermek tanulási nehézségeit foglalja össze. Leírja az összes problémás területet, amire az iskolának koncentrálnia kell, kitűzi az elérendő célokat, és felállítja az ellenőrzés, nyomonkövetés rendszerét.

4. rész: leírja az iskola sajátosságait, amely intézményben a gyermeket megfelelően lehet fejleszteni. Azt a részt, amely az iskola nevét tartalmazza, üresen hagyják hogy a végső megnevezésnél figyelembe tudják venni a szülő/k véleményét és javaslatait is. A helyi hatóságnak törvényben előírt kötelessége, hogy biztosítsa az anyagi forrásokat az adott gyermek adott intézményben való elhelyezéséhez (hacsak a szülők nem ragaszkodnak hozzá, hogy ők finanszírozzák az adott iskolát).

5. rész: tartalmazza a gyermek nem-oktatásbeli igényeit, amiket ki kell elégíteni. Ilyen pl. az egészségügyi és szociális ellátás, vagy a szállítás kérdése.

6. rész: azokat a segítségeket foglalja össze, amikre a gyermeknek szüksége van ahhoz, hogy elérje az 5. részben kijelölt célok elérését.

Ezen kívül a dokumentumnak egyszerűnek, érthetőnek kell lennie. Tartalmaznia kell az összes orvosi, jogi és egyéb szakkifejezések definícióját, leírását. A 2., 3. és 4. részben leírtak ellen a szülőknek joguk van fellebbezni, egy független önálló szervezetnél, ha nem értenek egyet az ott leírtakkal. A fellebbezés után a helyi hatóságnak 8 hete van a végső szakértői vélemény kiállítására. Ez az egész folyamat nem szabad, hogy 26 hétnél tovább tartson...

Hááát ez egy kisregény!!! Angolul, szakszavakkal..... Még az angol anyanyelvű anyukáknak is égnek áll a hajuk.... Szerintetek az enyém???

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr513466094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása