HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2013.01.28. 10:07 mereibinet

Öltöztetés

Címkék: gondozás öltöztetés

Az öltöztetés a CP-s gyerekeknél szintén nem egyszerű. Mivel az izmaik gyakran spasztikusak (nagyon feszesek). Ez Zsomboromnál addig tudott fokozódni, hogy egy-egy fejlesztésen még Magyarországon a Gézengúzban a fejlesző nénivel ketten együtt sem tudtuk nyújtott pozícióba igazgatni a gyerkőc kezét vagy lábát. Nos, ez a sok masszírozás, úszás és gyógytorna következtében sokat javult, de ha drágám nem akar felöltözni, akkor még mindig erőteljes szkanderozásba fajul a poló, pulcsi felvevése. Ha a gyerek eléggé motivált, akkor könnyebb dolgunk van. Nekünk pl. egy rezgő, világító lámpa vált be. Ezt bekapcsolom egy kicsit, majd leteszem, és mondom, hogy később, poló (felvétele) után megkapja. Ez a jutalma, amikor gyorsan, ügyesen öltözünk. Így általában gyorsan öltözünk, bár ez sem csodaszer. Vannak napok, amikor ez sem segít, ilyenkor marad az izomerő. Most még működik :)

Praktikus tanácsok:

Laza, kényelmes ruhákat válogassunk össze.

A rugalmas derekú, vagy tépőzáras ruhákkal könnyebben boldogulhatunk, mint a gombos-cipzáras megoldásokkal. Itt Angolhonban vannak kifejezetten CP-s gyerekeknek tervezett és gyártott ruhák. Magyarországon nem hallottam ilyenről, de minden lehetséges.

Arra a testrészre adjuk rá először a ruhát, amely a legproblémásabb, a legerősebb a spaszticitás.

Kényelmes, a lábat jól tartó cipőt vegyünk a gyerkőcnek. Sok CP-s gyereknek speciális cipő kell, ezt ortpédussal irassuk fel - itt Angilában is ez a rendszer.

Kb. 3 éves korig ugyanúgy a pelenkázó asztalon öltöztessük spéci gyerkőcünket, mint bármely más babát. Idősebb gyerkőcnél, ha képes állni, akkor állva öltöztessük, de mindig úgy, hogy egy stabil bútorba kapaszkodjon. Így amellett, hogy a gyerek ügyesedik, mi pedig jobban kíméljük a hátunkat (igen ez már megint), mintha fekvő helyzetben öltöztetjük a nagyobbacska gyerkőcöt.

Ha fekvő helyzetben kell öltöztetnünk, akkor a legjobb, ha az ágyat a szülőnek megfelelő magasságba állítjuk. Ez úgy lehetséges, hogy megmagasítjuk az ágy lábát - ilyenkor viszont megfelelő leesés-védelemről kell gondoskodnunk. Amennyiben az ágy megmagasítása nem lehetséges, akkor az öltöztető szülőnek ajánlott, hogy az ágy mellé térdepeljen. Ez jobb pozíció, mint ha hátfájdítóan hajolgatnánk öltöztetés közben. És ismét a hátkímélés, ez már a fixa ideám :)

dressing.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr15045713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása