HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.07.12. 11:26 mereibinet

Bizonyítvány

Címkék: iskola bizonyítvány spéci iskola

Bizonyára furcsának tűnik, de itt még javában iskolai tanév van. Bizony :) Ez azért van így, mert év közben sokkal több szünetük van az angol gyerekeknek, mint magyar társaiknak. Ennek viszont az a következménye, hogy nyáron július 19-ig van iskola. Annak ellenére viszont, hogy még javában folyik a tanítás, már kiosztották a bizonyítványokat. Ez azért van, mert itt a szöveges értékelés az tényleg szöveges ellentétben a magyar "szöveges értékeléssel", ami max. 2 szó. Maga a bizonyítvány így fest:

008.JPG

A vezeték neveket "leradíroztam", nem az a lényeg. Látszik, hogy nem olyan szép kivitelű, mint a magyar bizi, a tartalom viszont sokkal fontosabb. Maga a tartalom így néz ki:

010 (800x590).jpg

Ez a "literacy" tantárgy értékelés. A literacy tantárgynak nincs igazán magyar megfelelője. A Wikipédia meghatározása a következő: képesség a szövegértő olvasásra, az összefüggő írásra és képesség arra, hogy kritikusan gondolkozzunk az olvasottakról. Nos, melyik ez a tantárgy a magyar oktatásban? Én hirtelenjében nem találom. A lényeg viszont a szöveges értékelés mibenlétén van. Ugye Magyarországon megszoktuk, hogy a szöveges értékelés annyit jelent, hogy "megfelelt", "jól megfelelt", stb. Esetleg egy kicsit részletesebben van taglalva egy-egy tantárgyon belül, hogy melyik részterületen milyen szinten áll a gyerkőc. Itt egy-egy "tantárgyon" belül az értékelés három részből áll. Van a százalékon értékelés - a kítűzött célhoz képest hány százalékot "ért el" a gyerkőc (lap alján látható szám). A második rész egy általános leírás, hogy mivel is foglalkoztak ebben a tanévben az adott "tantárgy" keretein belül. A harmadik rész pedig részletesen leírja, hogy az adott gyerek mit tanult, miben és hogyan fejlődött, mit szeretett a tantárgyon belül az adott évben. Mint látható nem egy-egy szóval jellemzik a teljesítményt. Ami még szembetűnő, hogy csak a pozitívumokat emelik ki. Bár látható, hogy Zsomborom literacy-ból "csak" 83%-ot teljesített, mégsincs egyetlen sor sem róla, hogy miben maradt el a kitűzöttől.

A tantárgyak felsorolva:

  • Literacy - lásd fent
  • Numeracy - kb. matek
  • Science - fizika, kémia, környezet ismeret tantárgyak egyben
  • PE (physical education) - tesi
  • ICT (information and communication technology) - szószerinti fordításban: információ és kommunikáció technológia, szótárban: infokommunikáció, egyébként: informatika
  • Music and Drama - ének és színjátszás
  • Humanities - emberiség, kb. a környezet ismeret azon része, ami a közlekedéssel, társadalommal, környezetvédelemmel, családdal, stb. foglalkozik
  • PHSE and Citizenship (Personal, health and social education) - ford. személy, egészség és szociális nevelés és állampolgári ismeretek
  • RE (Religious Education) - vallási ismeretek (nem csak keresztény!)

Mindegyik tantárgyról egy-egy oldalas beszámolót/értékelést írnak a tanárok, a fenti hármas tagolásban. A bizi végén még egy általános összefoglaló van Zsombor magatartásáról (csak pozitív dolgok), hogy mennyire élvezet volt tanítani Zsombort, és egy lelkesítő "Well done, Zsombor!"

Mondhatnánk, hogy persze halmozottan sérült gyerekeknél úgy sem számít a bizi... De egyrészt számít, másrésszt egészséges tesó "normál" sulis bizonyítványa is így épül fel. Ott is a pozitívumokat írják, ott is biztatás van még a biziben is.

A bizonyítványokat pedig azért osztják ki már két héttel az iskola vége előtt, hogy a szülők meg tudják beszélni a tanárokkal az abban leírtakat. Van különbség....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr164647567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása