HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2013.02.04. 14:19 mereibinet

Spéci fogorvos

Címkék: fogorvos fogmosás fogápolás

A spéci gyerkőcök számára "fenntartott" iskolafogászatról már korábban írtam, ezt itt elolvashatjátok. Most viszont komolyabb vizsgálatra mentünk fogorvoshoz.

Néhány héttel ezelőtt OT-nk (eszközöket beszerző segítőnk) felvetette, hogy neki még mindig nem tetszik Zsombor nyáladzássa, és mivel a gyermekorvosunk nem javasolta gyerkőcömnek a tapaszt (amiben a tengeribetegség elleni gyógyszer van, és mellesleg csökkenti a nyáltermelést), ezért más úton-módon kellene a témát megközelítenünk. Mivel Zsombor egyszem középső metszőfoga fél méterrel előrébb nőtt ki, mint a többi, ez is okozhatja, hogy gyermekem nem tudja összezárni a száját, és még fokozottabban csorog a nyála. Így elindította, hogy legyen saját spéci fogorvosunk, és kapjunk hozzá időpontot. Nos, ez meg is történt, múlt hét csütörtökön elmentünk fogászatra. A gyerekeknek, 16 év alatt ingyenes a fogászat is és a fogszabályozás is. 

A fogorvosi rendelő berendezése nagyon barátságos volt, de persze a jellegzetes fogászati szag itt is megvolt. A recepciónál külön asztal volt a spéci ellátást kérő betegek regisztrálására, ők ugyanis a spéci végzettségű orvosoknál kerültek sorra. Mint az korábban írtam, itt külön lehet szakosodni fogászatban a sérült gyerekek kezelésére. Alighogy leültünk, már szólították is Zsombort. A fogászati rendelő ugyanúgy nézett ki, mint az otthoniak (bocs SZTK fogorvosnál nagyon-nagyon régen nem jártam, így azokkal nem tudom összehasonlítani). Doki néni bemutatkozott, kezetfogtunk, majd megkérdezte, hogy Zsombor képes-e megmaradni a fogorvosi székben. Mivel nem volt semmilyen öv, amivel gyermekemet az ottmaradásra lehetett volna rábírni, ezért azt választottam, hogy inkább maradjon a kerekesszékében. Doki néni átszervezte a lámpákat, eszközöket, és így fogott neki Zsombor vizsgálatának. Persze először beszélgetés a gyerkőc fogtörténetéről - volt-e már fogorvosnál, mikor, milyen körülmények között, stb. - majd jött maga a vizsgálat. A furcsa az volt, hogy amikor a fogakról diktált adatokat az asszisztensnőnek, akkor az ABC betűivel azonosította be a fogakat. A középső megszőfog volt az A, a 2. metszőfog a B, a szemfog a C, és így fovább.

Már rutinos vagyok, így felkészülten mentünk a fogászatra. Ez azt jelenti, hogy elraktam Zsombor egyik világító, forgó, rezgő lámpácskáját - amit mellesleg nagyon szeret -, és ezt tartva próbáltam rávenni gyerkőcömet, hogy a megfelelő szögben tartsa a fejét, valamint, hogy megfeledkezzen arról, hogy valaki arra akarja rávenni, hogy kinyissa a száját. Így doki néninek többé-kevésbé sikerült betekintést nyernie. Miután végzett a vizsgálattal - persze közben folyamatosan dicsérte Zsombort, hogy milyen nagyon ügyes - hozzám fordult, és el mondta, mit talált. Ezek a következők voltak:

1. Zsombor baloldali metszőfoga nem nőtt ki (előzőleg megbeszéltük, hogy ütés érte a tejfogat, ami becsúszott az ínybe). Ő úgy látja, hogy a fogcsíra mocorog, ki akar nőni a fog, csak valamiért nem tud. Ezért irány a szájsebészet.

2. Szépen elmagyarázta, hogy egy átlagos szájpadlás hogyan néz ki, elmondta, hogy még az anyaméhben ez a szájüreg két oldaláról kezdve nő egyre közelebb egymáshoz, majd zárul össze. Közölte, hogy néhány esetben történik valami a fejlődés során, és a szájpadlás két fele nem záródik össze. Elmondta, hogy általában a szájpadlás egy laposabb boltívhez hasonló, de Zsombornak nem lapos hanem olyan magas boltívű, hogy ő nem is látta a tetejét, így nem tudta megállapítani, hogy megfelelően összenőtt-e a szájpadlás két fele. Így irány a szájsebészet, hogy ők altatásban megvizsgálják.

3. Ha már úgy is a szájsebészeten van a gyerkőc, és úgy is vizsgálják, akkor arra is megkéri a beutalóban a kollégákat, hogy vizsgálják meg Zsombor nyálzását is. Mivel létezik egy olyan műtét, amivel a nyálcsatornákat "átirányítják" a torok felé, hogy egyből lecsorogjon a torkon a nyál, így egy ilyen műtét lehetőségét is véleményezni fogják a kórházban.

Ezek után fogápolást beszéltük meg. Mondtam, hogy még mindig kisgyerekes fogkrémet használok Zsombor fogaihoz, mivel lenyeli a fogkrémet. Erre javasolta, hogy térjünk át a felnőtt fogkrémre, de csak egy pici borsónyit tegyek a fogkefére, azt is nyomjam be jól a sörték közé, és úgy mossam Zsombor fogait.

Minden egyes nagyobb résznél, amit átbeszéltünk megkérdezte, hogy minden érthető volt-e, világosz volt-e?  Majd a legvégén megkérdezte, hogy beleegyezem-e a kórházi kivizsgálásba? Ugyanis van jogom, és lehetőségem is azt mondani, hogy nem, ne vizsgálják ki a gyereket, és akkor nem is írnak beutalót.

Azoknak a szülőknek akiknek van iPhone-juk, iPad-jük vagy iPod-juk, tudom ajánlani az alábbi alkalmazást, ami amellett, hogy megmutatja, megtanítja a helyes fogmosást, felkészít bennünket, és gyerkőcünket egy-egy fogorvosi látogatásra. Bemutatja, mi történik ha röntgenezik a fogat, ha tisztítani kell, vagy ha éppen tömésre szorul a fog.

My healthy smile (az iTunes.apple.com oldalról letölthető)

dentist app.jpgInnen elérhető: 

https://itunes.apple.com/us/app/my-healthy-smile/id392874005?mt=8#

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr565062162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása