HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2013.01.30. 13:23 mereibinet

Önálló öltözést segítő játékok

Címkék: fejlesztés segédeszköz öltözés öltöztetés

Az öltöztetés bejegyzésben (amit itt olvashattok) elsősorban arról írtam, hogyan praktikus (és hátkímélő) nekünk szülőknek öltöztetni a spéci gyerkőcünket. De azért természetesen meg is kell tennünk mindent azért - már csak önös érdekből is -, hogy gyerkőcünk a lehető legönállóbban tudjon felöltözni és levetkőzni.

Az alábbiakban az önálló öltözködés alapjaihoz nélkülözhetetlen fogások elsajátítását segítő játékokatt mutatok be. Vannak boltban megvásárolhatóak, és vannak házilag elkészíthetőek is. Lehet csemegézni!

1. Gombolós, patentos, cipzáras játék

Ez nagy kedvencünk, bár már elég régi, így nem vagyok benne biztos, hogy még kapható, de házilag is elkészíthető fejlesztőjáték. Így néz ki:

öltözködés skill1 (800x660).jpg

Magyarázatra nem szorul a dolog :) Tehát egy nagy négyzet alapra fel vagyon varrva extra méretű cippzár, gomb, patentos rész, illetve egy fűzős alkalmatosság. Hogy a motiváció is megfelelő legyen, mindegyik "kinyitása"-kor talál a gyerkőc egy-egy meglepetést. Pl. a patentos rész alatt egy hajlékony babatükör van (sk gyártásnál ezt pótolhatjuk vastag alufóliával), vagy a cippzáros rész alatt egy kis hápogó kacsa van. A márkája K's Kids, ha még kapható ott tudjátok beszerzeni. De a miénk már kb. 4-5 éves.

2. Gombolós pulyka

Pink and Green mama blogján találtam ezt a házilag elkészíthető, nagyszerű pulykát. Ezzel a ki-, begombolást tudjuk gyakorolni. Az eredeti leírást itt olvashatjátok. Azért leírom magyarul is:

Hozzávalók:

öltözködés skill2.JPG

  • filc anyag
  • hímző cérna
  • gombok

Több leírás nincs is hozzá. Kezdőknek, mint én is, azért leírom, hogy jó, ha duplán szabunk ki minden filc darabot, és úgy varrjuk össze, mert így tartósabb lesz. A filc anyagot nem kell beszegni, így egyszerűbb a dolgunk. Ugyanakkor a gomblyukak két végét erősítsük meg néhány öltéssel, mert különben könnyen továbbszakadhat.

3. Cipőfűző kötés

Teachmama oldaláról kölcsönöztem ezt a nagyszerű ötletet. A masnikötés nem egyszerű feladat, ezzel a cipős doboz eszközzel viszont nagyszerűen gyakorolható. Az eredeti leírást itt olvashatjátok. A kivonatot pedig az alábbiakban:

Hozzávalók:

  • cipős doboz
  • színes szalagok

Az elkészült mű így néz ki:

shoelace-box1.jpg

Elkészítése egyszerű: a cipősdoboz tetejére 3 db lyukpárt készítünk. A hosszabbik oldalára 2 db lyukpár kerül, a rövid oldalára pedig 1 db lyukpár. Valahogy így:

shoelace-box2.jpg

Ezekbe fűzzük bele a szalagokat. Ezután már kezdődhet is a masnikötés.

Mivel a szalagok nagyobbak, szélesebbek, mint a cipőfűző, ezért könnyebb velük bánni. Ráadásul gyerkőcünk kedvenc színeiben, mintáival pompázhatnak, így nagyon motivál.

4. Egyszerű gombolós

Egy már ismerős ötlet a gombolás gyakorlására. Ez a leggyorsabban és legegyszerűbben kivitelezhető segédeszköz.

Hozzávalók:

  • papír tányér
  • nagy méretű, színes gombok

gomb1.jpg

gomb2.jpg

Jó gyakorlást!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr585048401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása