HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.10.13. 13:32 mereibinet

Sérült gyerkőc egészséges tesója 1.

Mint szülő, akinek van egy egészséges és egy spéci gyereke, nagyon szívesen vettem volna néhány tanácsot, hogyan magyarázzam el az egészséges báttynak, hogy mi a helyzet az öcsivel. Hogyan tudtam volna több időt rá fordítani amellett, hogy dolgoztam, Zsomborral orvoshoz szaladgáltam, alap családi teendőket elláttam, és persze napi sok órát gondozással töltöttem. De Magyarországon nem találtam olyan szervezetet, aki egyáltalán foglalkozott volna azzal, hogy mennyi időt tudok fordítani a tesóra, hogyan oldom meg, hogy tudjon barátkozni másokkal, stb. Itt találtam erre is információkat.

Sibs.jpg

Ismét - nem én vagyok ennyire bölcs (bár az évek elteltével kitapasztaltam sokmindent), hanem itteni kiadványokból fordítok. Elsődleges forrásom a www.sibs.org.uk - annak, aki szeretné eredetiben is olvasni.

A kiadvány az első helyen a testvérre fordított időt említi.

Miért fontos, hogy megfelelő figyelmet kapjon a testvér?

(Ez meglehetősen triviálisnak tűnhet, de higgyétek el nekem, nem az, amikor ott állsz egy pici babával, akiről kiderül, hogy baj van, rohangálsz orvostól orvosig - MR-vizsgálat, anyagcsere-vizsgálat, CT, ingerület-vezetés vizsgálat, genetikai vizsgálat, neurológiai vizsgálat, szem vizsgálat, és sorolhatnám. Persze mindent legalább kétszer, mert egy eredmény nem eredmény, Persze minden vizsgálat min. fél napot vesz igénybe, ahol altatás van, ott többnapos procedúra... Közben ott van a tesó 2-3 évesen, plusz a sokásos családi dolgok...Szóval abban az időben egyáltalán nem triviális, hogy nem tűnik fel, hogy nem fordítasz elég időt a testvérre)

Tehát a testvérre fordított figyelem megmutatja a tesónak, hogy őt is szereted, hogy ő is számít. Pl. érzi a gyerkőc, hogy szereted, ha talál az uzsonnás zacsijában egy kis üzenetet valamelyik szülőjétől.

Segít a testvérféltékenység csökkentésében, ha minden nap szánunk egy kis időt arra, hogy ha rövid időre is, de akkor csak a testvérrel foglalkozunk. Pl. 10 perc labdázás minden nap.

Segít a jó viselkedés kialkításában, ha megerősítjük amikor jó dolgot tesz. Például, ha szépen játszik egy másik gyerekkel, akkor egy felmutatott hüvelykujj jelzi, hogy "nagyszerűen játszol".

Ha egy testvér nem kap elég figyelmet, akkor sokszor azt érzi, hogy ő csak a második, vagy hogy ő kimarad. A tesók sokszor úgy értelmezik, azt, hogy te több időt foglalkozol a sérült gyermekeddel, hogy jobban szereted a sérült gyerkőcödet nála. A törődés hiánya viselkedési problémákhoz vezethet, a gyerek így próbálja magára felhívni a szülők figyelmét.activity jar.jpg

Hogy fordítsunk figyelmet a testvérre?

Használjunk tevékenység "befőttet". A tesóval írjunk vagy rajzoljunk vicces, szórakoztató tevékenységeket egy-egy papírcetlire. Ezek olyan dolgok legyenek, amik nem tartanak tovább tíz percnél. Tegyük a papírokat egy kis befőttesüvegbe. Amikor van tíz perced, akkor kérd meg a gyerkőcöt, hogy húzzon egy cetlit, és azt játszátok tíz percig. Ilyen például: bukfencezés, labdázás, mese olvasás, közös rajzolás, stb. Ezzel megtaníthatjuk a testvért arra, hogy pozitív módon kérje a figyelmedet. Ne rosszalkodással, hanem egy papír-tevékenység odavitelével. Ilyenkor dicsérd meg, hogy milyen ügyesen kérte a figyelmed, és játszatok. Ha éppen nincs tíz perced, akkor mondd neki, hogy miután befejezted azt a dolgot, amit most nem tudsz félbehagyni, akkor bepótoljátok a játékot.

Képeslap-küldés

Fontos a gyereknek, hogy tudja, fontos a számunkra és szeretjük őt. A képeslap küldés egy gyors, egyszerű dolog, ugyanakkor a gyerekek nagyon szeretik. Egy képeslapra írj valami pozitív dolgot, és azt tedd olyan helyre, ahol a tesó biztos, hogy megtalálja. Pl. "Sokat gondolok ma rád" vagy "Jó szórakozást a foci edzésen!" stb.

Itt letölthetsz egy ilyen "képeslap" mintát (ctrl + clikk): Postcard.pdf

Közös kreatívkodások

Angliában vannak csoportos foglalkozások sérült gyerekek testvéreinek. A legtöbb ilyen csoport vezetője arról számolt be, hogy azok a gyerekek, akiknek sérült testvérük van, nagyon szeretnek kreatív dolgokban részt venni, szép dolgokat alkotni. Ezért pl. iskola szünetekben jó program a közös sütés-főzés. (Nekem két fiam van, de mind a kettő nagyon élvezi a sütögetést). Ez egy nagyon jó alkalom, hogy érezze az egészséges tesó, hogy most csak rá figyelsz, jókat lehet beszélgetni a közös főzőcskézés, barkácsolás fogásairól, stb.

Néhány ötlet:

Tojás festés - itt ne a nagy Húsvéti tojásfestésre gondoljatok. Ez egy gyors alkotás. Szükségünk van néhány keményre főtt tojásra, filctollakra, ragasztóra és néhány dologra, amit fel lehet ragasztani a tojásra.

Muffin sütés - a muffint nagyon könnyű elkészíteni, kicsi gyerekek is össze tudják keverni a hozzávalókat. Miután megsült, nagyon jól lehet díszíteni.

Dekorálás - egy régi kinőtt farmert vagy sapkát nagyon szépen fel lehet díszíteni különböző foltokkal, gombokkal. Kisebbek ragasztóval rögzítsék a díszeket, nagyobbak megpróbálkozhatnak a varrással is.

A mi legújabb hobbink a kötés. Bár lehet, hogy egy kicsit túlzásba estünk, ugyanis mindenhonnan fonalgombolyagok gurulnak ki (még az autóból is). Nem én őrültem meg, és vásároltam fel a környék összes kötőtűjét és fonalát, hanem akármelyik ismerősnél kerül szóba, a kötés-őrület, mindenki nagy szeretettel szabadul meg az éppen feleslegesség vált pár kiló gombolyagtól, kötőtűtől :D

Alényeg nem azon van, hogy MIT csinálunk, a fontos dolog az, hogy EGYÜTT tesszük, a közös élmény. Ilyenkor a teljes figyelem az egészséges gyerekünkre összpontosul.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr454624350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása