HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2013.01.14. 14:22 mereibinet

Bilire szoktatás

A pelenka elhagyása nem egyszerű dolog a CP-s gyerekeknél. Akarom mondani, ez sem egyszerű. No, de hát mi az manapság? Nálunk ugye nem úgy van, hogy a gyerek eléri az egyéves kort, osztán kb. ideje lenne bilizni. Nálunk ezt is egy külön teszt előzi meg, haha. Szeretjük a kérdezz-felelek játékot, nem? 

A követlekző lista segít annak az eldöntésében, hogy spéci gyerkőcünk készen áll-e már a pelenka elhagyására, vagy sem. Az értékelés egyszerű, minél több ponthoz tudsz pozitív jelet tenni, annál valószínűbb, hogy a gyerkőc felkészült a bilizésre. Tehát a lista:

  • A gyerkőc képes egy vagy több órán keresztül száraz maradni.
  • Gyerkőcöm tudja, hogy mire való a bili/WC.
  • Felismeri, ha nedves/kakis pelus van rajta.
  • Kakija száraz, formált (nem folyós)
  • A gyerkőc mostanában NEM élt át stresszes helyzeteket.
  • Gyerekem tud ülni (támasszal vagy anélkül)
  • Utánozza mások mozdulatait.
  • Képes 5 percig - vagy tovább - koncentrálni egy feldatra.
  • Egyszerű kérdéseket megért. Pl: Kérsz inni?
  • Ki tudja fejezni, hogy mit szeretne. Szavakkal, mozdulatokkal, képekkel, stb.

Ezen kívül azért érdemes kikérni a gyerekorvosunk és/vagy neurológusunk, tanár véleményét is, hogy ők mit gondolnak, érett-e már gyerkőcünk a bilire szoktatáshoz. Előfordulhat, hogy a székelés/pisilés fájdalmat okoz a gyerkőcnek (pl. nagyon kemény, száraz széklet). Ebben az esetben először a gyerekorvossal próbáljunk megoldást találni a problémára, és azután érdemes nekiállni a pelenka elhagyásnak. 

Első lépés: Biztonságos ülés

Nagyon fontos, hogy akár bilire szeretnénk szoktatni spéci gyerkőcünket, akár WC-re, biztonságosan tudjon az eszközön ülni. Bilinél jó, ha széles aljú viszonylag nagyobb bilit veszünk. Ha a gyerkőc ülése nem annyira stabil, jó megoldást jelenthet a bilit egy nagy dobozba állítani (legjobb a fa doboz - az Ikeában régebben lehetett kapni ilyen játéktároló fa dobozt, az pl. kitűnő, de házilag is összekaplapálhatunk egyet :) ) Ha szükséges ehhez rögzíthetünk keresztbe egy rudat, amibe tud kapaszkodni a gyerkőc.

WC-nél jó megoldás lehet a lépcsős WC-szűkítő, aminek kapaszkodója is van. Érdemes olyat választani (ha van), amelyiknek a lépcsőfoka állítható, hogy az esetleg nagyobb csemeténknek is megfelelő legyen. Itt spéci ülőkék vannak, de online találtam ránézésre jónak tűnőket. Pl. a Kiddyloo márkájú elék stabilnak látszik, vagy a LITAF márkájú is jónak tűnik. Akiknek ennél speciálisabb ülőkére lenne szükségük, azoknak tudom ajánlani a http://www.webshopnet.hu/gyogyaszat/ online boltot. 

Második: Kommunikáció

Néhány gyerkőc ki tudja fejezni/mondani, hogy mire van szüksége. Néhány viszont nem. Mi ebbe a kategóriába tartozunk, így a pelenka szakember + a logopédus + a tanárnénink/tanár asszisztensünk a következő lépéseket javasolta nekünk:

1.a, Mielőtt elindulunk a WC-re egy tárgyat mutassak Zsombornak, amit ő össze tud kötni a WC-vel. Megegyeztünk, hogy ez a tárgy egy üres popsitörlős zacskó lesz.

1.b. Következő fokozat: nem tárgyat mutatok neki, csak egy képet, szimbólumot. Ezzel még csak most vagyunk kezdeti stádiumban, miután a látásfejlesztő szakember megállapította, hogy van annyira elvont Zsombor gondolkodása, hogy tudja értelmezni a képeket is.

Később ezekkel a tárgyakkal/képekkel fogja Zsomborom jelezni, ha mennie kell...

2. Mondom - angolul és magyarul is (mivel a suliban is szoktatják a kölköt és ők angolul beszélnek hozzá - amúgy felháborító, hogy nem tanulnak meg magyarul ;), hogy WC + mutatom Makaton jellel. Hogy mi is az a Makaton, arról itt olvashattok.

Harmadik: Akcióóóó!

Tehát miután szépen elrendeztük a fürdőben a bilit, illetve átalakítottuk a WC-t, meg szépen kommunikáltuk a gyerkőcnek, hogy mi is fog következni, ezek után kezdődhet a tényleges action (ejtsd: eksön :D). Ez ugye ugyanúgy zajlik, mint a többi gyerkőcnél, csak hát ugye több időre és több türelemre van szükség.

Amennyiben gyerkőcünk "produkált", mindig jutalmazzuk meg. No ne csokira, játékra, stb.-re gondoljatok! Nálunk a jutalom az egy hatalmas mosoly-ölelés-puszi kombinációban kimerülő örömködés. Közben persze mondom magyarul-angolul, hogy "ügyes". Erre ő bólogat, és közli, hogy "Ngen" (vagyis igen).

Akkor is jutalmazzuk meg, ha a pelenka tiszta és száraz, amikor megyünk a WC-re.

A fenti három eseményt ismételgessük kb 3 óránként, az év 365 napján, néhány éven keresztül, és (remélhetőleg) megjön a várva-várt szobatisztaság is! 

Az erő legyen veletek! Stílusosan: "May the force be with you!"Darth-Vader-Toilet.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr915017530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása