HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2011.12.05. 10:00 mereibinet

Spéci gyerkőc, spéci juttatások

Elérkeztünk egy másik - számomra nemcsak döbbenetes, de majdnem hihetetlen kategóriába tartozó - részhez: a juttatásokhoz (benefits). Már Magyarországon is hallottam mende-mondákat, de azt mondtam, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen. A magyar sérült gyerekes családok mihez vannak szokva? Mit kapnak támogatás gyanánt állam bácsitól? GYES: a sérült gyerkőc tízéves koráig (28 500 bruttó, 25 793 Ft/hó nettó ) + emelt összegű családi pótlék: 23 300 Ft/hó. Ez annyi, mint: 49 903 Ft.

Ehhez adjuk még hozzá, hogy az egyik szülő nem tud dolgozni, mert a halmozottan sérült gyerekek kötelező heti oktatási óra száma 20 óra. A jövőben, ahogy elnézem még annyi sem lesz... Szintén vegyük figyelembe, hogy jó magyar szokás szerint minimális azon családok száma, ahol apuka nem hagyja ott a sérült gyereket, anyukát, stb. (Tisztelet a kivételeknek). Szóval ott van egy egyedülálló anya, sérült gyerekkel, munkavállalási lehetőség nulla. Bevétel: 49 903 Ft/hó

Ezzel szemben, UK alapjuttatások (körülbelüli összegek, mert mindig egyéni elbírálás alapján ítélnek). Forrás: Parent's guide to money, March 2011.

Példa család: Sheena egyedülálló, nem dolgozó anya egy gyerekkel, a következő juttatásokat kapja havonta:

Child benefit  £    81.20  
Child tax credit  £  218.84  
Income support  £  261.80  
Housing benefit  £  160.00  
Council tax benefit  £    76.92  
Healthy start voucher  £    12.00  
     
Total  £  810.76  HUF   243,228.00

 

Hogy Angliában magasabbak a megélhetési költségek? Igen, de ennyi pénzből meg lehet élni. Nem luxus körülmények között, de meg lehet élni. És még nincs a tábláztban, hogy a gyereknek nem kell az ebédet befizetni, mert egyedülálló, alacsony jövedelmű szülője van. Azt is vegyük hozzá, hogy az oktatás ingyenes. Ez azt jelenti, hogy a szülőknek az egyenruhán kívül nem kell semmit sem megvenniük.  Azt elfelejtettem, hogy nem sérült gyerekről van szó...

Ha esetleg te vagy a gyermeked sérült, akkor a következő juttatásokra vagy jogosult, az előzőeken felül:

  • Disability Living Allowance: három kategória és két összetevő alapján az összeg változó (bonyolult kiszámolni)
  • Motability Scheme: autó, robogó vagy egyéb motorizált jármű vásárlásához támogatás
  • Carer's Allowance: ez egyfajta fizetés, mert a sérült gyermekedet ápolod
  • Child Trust Fund

Ide nem írok példát, mert a "Parent's guide to money" könyvecske sem ír. Annyira bonyolult, hogy a tanácsadó (aki házhoz jön) is egy hatalmas - A4-es nagyságú, nagyon vastag - könyvvel jelenik meg, hogy valalmi kézzelfogható összeget tudjon mondani a juttatásokról. De azt hozzáteszem, hogy az eddigi rálátásom alapján nem 1-2 fontról van szó.

DE! Senki ne csomagoljon csak azért, mert nagyon tetszik neki a fenti táblázatban levő szám. Ugyanis ezek a juttatások nem járnak az első perctől kezdve, hanem hosszú hónapoknak - de a Child Benefit esetében, akár egy évnek is - el kell telnie ahhoz, hogy egy külföldről (mégha az EU-ból is) érkező megkapja a támogatásokat. Azért nem tudom még a saját példámat sem ideírni, mert még én sem vagyok (akarom mondani Zsombor sem) jogosult egyik benefitre sem. Néhányat már megigényeltünk, de a sérült gyermekes juttatásoknál alap, hogy a gyerek Angliában legyen min. 26 hete (ez ugye fél év).

Remélem, mindenki kellemesen elfáradt - én már igen a sok számtól...exhausted.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr623437647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása