HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2011.12.10. 07:53 mereibinet

Bevásárlás sérült gyerekkel, nem lehetetlen küldetés

Címkék: bevásárlás bevásárlókocsi sérült gyerek

Otthoni bevásárlásaim során már megszoktam, hogy a következő nehézségekbe ütközöm, amikor gyerekekkel együtt megyek bevásárolni. Szóval adott egy egészséges gyerek és egy mozgásában korlátozott. Lista:

  • az a néhány mozgáskorlátozott parkoló mindig foglalt, bármikor megyek
  • normál parkoló szabad, de próbált már valaki kiemelni egy spéci autósülésből egy hétéves gyereket a tízcentis ajtó nyíláson? Fej beakad, láb elakad, kar letörik - és ez még csak a gyerek...
  • kevés a kezem (rendszeres hiányosság): egyikkel tolom és irányítom a spéci babakocsit (ami gyerekkel együtt 50 kg), másik kezemmel tolom és irányítom a bevásárlókocsit... ecseteljem?
  • a bevásárlókocsik babaülésére rá van írva, hogy csak 15 kg-ig lehet beletenni a gyereket, de azért én belegyömöszölöm szegényt, hogy egy heti kaját meg tudjak venni. Közben Zsomborom folyamatosan ki akar ugrani (gondolom mindenhol nyomja szegényt)
  • gyerek kiszedése a bevásárlókocsi üléséből... lefékezni a kocsit nem lehet, a gyerek félig beszorulva... ismét nincs elég kezem :( egyikkel fogom a bevásárlókocsit, hogy ne guruljon el, másikkal kéne a beszorult, 22 kg-os, 110 centis gyereket kiemelni...

Első angliai közös bevásárlásunkkor jött a jól ismert nyűgösség, hogy megint milyen küzdés lesz. Hát nem! Létezik külön bevásárlókocsi sérült gyerekeknek - igen! Íme:
bevásárlókocsi2.jpg

Ez, amint látható egy szép, szélesüléses, 5-pontos biztonsági övvel, lábtartóval felszerelt bevásárlókocsi. 35 kg-ig használható, a kocsi befékezhető. Szóval egy álom.

Egyetlen hátránya, hogy az én gyerekem kitekerve magát hátra tud fordulni, és kipakolni a kosár részből :-)

Létezik olyan bevásárlókocsi is, ami olyan gyerekek számára készült, akik nem tudják tartani a testüket, fejüket. Az így néz ki:

bevásárlókocsi.jpg

Ennek is ötpontos biztonsági öve van. Extra az előzőhöz képest, hogy oldaltámasz, fejtámasz is van, illetve a látbtartóhoz oda lehet rögzíteni a lábfejet.

Természetesen itt senki nem várja el senkitől, hogy a huszon-harminc kilós gyerekét egyedül, sérvet kapva kiemelje az autóból, majd beemelje a bevásárlókocsiba.

Néznek is rám szent borzadállyal, amikor ezt teszem. Itt az alap, hogy a 15 kg-nál nehezebb gyerekeket csak ketten szabad emelni. Ha valaki egyedül van, akkor minden szupermarketben (kisboltoknál még nem láttam) van "hoist" (emelő, daru vagy valami ilyesmi), amivel emelni lehet a mozgássérült gyerekeket, felnőtteket. De azt sem szabad ám egyedül! Erre van a személyzetnek kiképzett embere, aki segít neked, hogy a daruval emelgesd a gyereket/felnőttet.

Apropo felnőttek! Nekik létezik a jólismert kocsi, amihez oda lehet parkolni a kerekesszékkel, de még gyakorlatban nem láttam, hogy pl. hogy oldja meg szegény vásárolni szándékozó kerekesszékes emberke, hogy két kézzel hajtja a székét, ugyanakkor két kézzel tolja a bevásárlókocsit. Itt erre is megtalálták a megoldást. Tessék csak ámulni és bámulni... én legalábbis ezt tettem. Nem akartam hinni a szememnek.

motoros bevásárlókocsi.jpg

A 'hoist' természetesen itt is a rendelkezésedre áll, segítővel együtt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr133438749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása