HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.01.10. 23:13 mereibinet

Hol vagyunk mi még?

Címkék: könyv elfogadás sérült gyerek

Mesekönyvek sérült gyerekeknek? Látott már valaha valaki ilyet magyarul? Angolul most akadt a kezembe egy. Ami a  megdöbbentő, hogy az író (Jean Little) 1962 (!!!!)-ben írta ezt a könyvet. Sikeres (mese)könyv lett, és ma is az.

A történet egy kilencéves, agyi bénulással született kislányról, Sally-ről szól, aki az elmúlt öt évet egy speciális rehabilitációs intézetben töltötte. Az álma, hogy inkább szeretne a családjával élni, mintsem csak alkalmanként látogatni őket, végül valóra válik, amikor egy új normál iskola myílik meg a család otthonának a közelében. Alkalmazkodnia kell az új élethez, megtapasztalja az iskolaváltással járó tipikus gondokat, és az új barátokra találás mellett ott van Sally egyedi problémája, hogy mozgássérült. "Mine for Keeps" - ez a könyv címe - arról is szól, hogyan küzdjük le félelmeinket, és hogy képesek legyünk a világot más szemszögből is látni.

Röviden ennyi a történet, de most nem is ez igazán a lényeg. Talán az ilyen, és ehhez hasonló könyvek "tehetnek" arról, hogy a világnak ezen a részén másképp viszonyulnak az emberek a sérültekhez. Mert ezeket a könyveket nemcsak a sérült gyerekeknek olvassák - bár az írónő eredetileg azért írta, hogy legyenek olyan könyvek is, amelyek szereplői sérült gyerekek -, hanem az "egészséges" gyerekeknek is. Így ők már kicsi gyerekkoruktól találkoznak azzal a ténnyel, hogy vannak sérült gyerekek/felnőttek, és látják, hogy ezekkel az emberekkel is lehet barátkozni, meg lehet érteni őket, közel lehet hozzájuk kerülni. Talán, ha lenne olyan vállalkozó szellemű ember/embercsoport, aki lefordítaná, kiadná ezeket a könyveket, akkor szépen lassan, betűről betűre átformálódhatna kishazánk népének is a szemlélete...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr893535650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása