Ma van Angliában a pancake day (palacsinta nap), amit magyarul húshagyó keddnek neveznek. Itt azért a palacsinta a fő szám, mert itt nem a hús evése "tiltott" nagyböjt ideje alatt, hanem a zsír (olaj), vaj, tojás - ezek pedig mind alkotórészei az angol palacsintának. Mivel a nagyböjt idén február 22-én kezdődik, ezért a mai nap az, amikor utoljára jól be lehet palacsintázni.
A hétvégi klubba - ahová van szerencsénk kéthetente Zsombort vinni, és amiről itt olvashattok - ezt úgy ünnepelték, hogy a gyerkőcök keverték a palacsinta tésztáját, a felnőttek pedig megsütötték, és mindannyian jól megették. Amikor Zsombor palacsintatészta közelébe kerül, és abban túrkálhat, "pancsolhat", csapdoshat - nos el lehet képzelni az eredményt -, de hogy minden és mindenki a környéken palacsintatésztában fürdött, az biztos :) Fényképet sajna nem tudok feltölteni, mert a kártyaolvasóm megadta magát :( - fránya technika -, de valahogy így nézhetett ki (csak még sokkal maszatosabb).
Zsombor ruháját kimosták, megszárítózták, Zsombort magát lezuhanyozták - még a haját is meg kellett mosni. Viszont Luananak - aki foglalkozik Zsomborral - nem volt lehetősége még átöltözni sem... Nos, az egész egyenruhája hol vastagabban, hol vékonyabban borítva volt palacsintával. Jó kis pancsolás lehetett :))
Ha esetleg valamelyikőtök szeretne eredeti angol palacsintát készíteni (esetleg ilyen szenzoros fejlesztéssel egybekötni), íme egy klasszikus angol recept:
Hozzávalók:
14 dkg liszt
2 dl tej
2 tojás
csipet só
2,5 dkg vaj (plusz egy kicsi a serpenyő kikenéséhez)
Elkészítés:
Higítsuk a 2 dl tejet 1 dl vízzel. A lisztbe keverjünk egy csipet sót. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, és törjük bele a tojásokat. Kezdjük el összekeverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizes tejet. Alaposan dolgozzuk össze, majd pihentessük fél órán át. A pihentetés után keverjük a tésztához az olvaszott vajat.
Ezután olajozd ki a serpenyőt, hevítsd fel, és kezdd el sütni a palacsintákat. Egyik oldalát süsd 45 másodpercig, fordítsd meg palacsintalapáttal, és a másik oldalát is süsd 30 másodpercig. Majd csúsztasd ki egy tálra. Ezt folytasd addig, amíg elhasználod az összes palacsintatésztát.
Ilyen szájbarágós egy angol recept :). A tradícionális "töltelék" angoloknál a porcukorral való megszórás, és citromlé rácsöpögtetés. Feltekerés, evés... Jó palacsintanapot!