HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.03.01. 12:15 mereibinet

Látásfelmérés, látásfejlesztés

Címkék: iskola fejlesztés segítés

A spéci iskolák itt úgy épülnek fel, hogy általános gyógypedagógusok tanítják, fejlesztik a gyerekeket (minden osztályban 2), az ő munkájukat segítik a TA-k, tanár asszisztensek. Ők is szakképzettek, csak nem annyira magas szinten, mint a tanárok. Az egyes területekre specializálódott szakemberek, pedig "megyei" alkalmazásban vannak, külön intézményben, és utazó szakemberekként tevékenykednek. Ők az "advisory teacher"-ek, vagyis kb. tanácsadó tanárok. Ilyen volt a korábbi bejegyzésemben írt logopédus, aki az evés fejlesztésével, nyelési nehézségek kiküszöbölésével foglalkozott. Róla itt olvashattok. Ugye logopédus van  minden iskolában, de a logopédia evési, nyelési részére szakosodott ember az nincs mindenhol, hanem van 1-2 szakember az egész megyében, és ők utazgatnak, látogatják a gyerekeket, továbbképzik a pedagógusokat.

Egy ilyen tanácsadó tanárral volt találkozónk február elején. A "vizsgálat" nagyon barátságosan, játékosan telt. Zsombor élvezte, játéknak vette az elemlámpával megvilágított csili-vili lapokat, lámpákat, apró tárgyakat, stb. Hallhattunk olyan megállapításokat, amik nem jelentettek újdonságot, pl. hogy Zsombor 2 méternél távolabbra nem "használja" a látását; mindent közelről szeret nézni (értsd kb. 10 cm-ről). De hangzottak el olyan kijelentések is, amiket - ha eddig tapasztaltunk is - senki nem mondott ki, nem tett javaslatot, hogy mit kellene tenni. Ilyen pl. hogy Zsombor bal oldalról a világító játékot sem látja 45 fokos szögön kívül eső tartományban. Vagy: azt már hallottam, hogy szépen követi a közeli tárgyakat a szemével. De, azt senki nem mondta ki, hogy inkább a fejét forgatva követi a tárgyakat.

A megállapításoknál nem álltunk meg, konkrét javaslatok hangzottak el, hogyan kell a gyerkőccel foglalkozni. Pl. hogy bal oldalra limitált a látása, ezért ha folyosón vezetjük, akkor úgy kell vezetni, hogy a folyosó közepe a gyerek jobb oldalára essen. Vagy pl. tanításnál az interaktív tábla is Zsombor jobb oldalánál helyezkedjen el. Ugyanakkor fejlesztésnél stimulálni kell a gyerek szemét, hogy jobban használja bal oldalra is. És még sorolhatnám, de ezek csak a ránk vonatkozó részek. Jó lenne, hogy az ehhez hasonló dolgok ne csak a gyerek 8 éves kora körül derüljenek ki. Ezért itt Angliában a szülőknek van egy ingyenes csomag, az úgynevezett "Fejlődési füzet babáknak, és látássérült gyerekeknek". Ezt a naplót az egészséges gyerkőcök kb. 30 hónapos koráig érdemes vezetni, a látássérült gyerekek 36 hónapos koráig. Mivel nálunk értelmi és egyéb téren is lemaradt a gyerkőc (kb. 1-1,5 éves szinten van), ezért még tudjuk használni. Ez a füzet nemcsak a látásfejlődés rögzítésére jó, hanem átöleli a szociális fejlődés, a kommunikáció fejlődését, az önellátás fejlődését, stb.A füzet nemcsak rögzítésre jó, hanem a csomag tartalmaz tevékenységkártyákat is (activity cards), amiben leírja, hogy az adott szakaszban hogyan tudjuk mi szülők fejleszteni a gyerek önellátó, szociális, kommunikációs képességeit. Hangsúlyozom: nemcsak sérült gyerekeknek hasznos ez. Sőt külön füzet csomag van Down-szindrómás gyerekeknek is.

Ezeket a füzeteket, a hozzávaló kártyákat, tájékoztatókat le lehet tölteni, de sajnos mind angolul van. Egyelőre nem fordítom le őket, mert pl. a "Development journal" kb. 170 oldalas, de terveimben van - ha van rá igény -, hogy az ilyen ingyenes kiadványokat lefordítva feltöltöm a netre.

Szóval egyelőre angolul itt találhatók a füzetek, pdf formátumban:

Bevezetés/leírás: https://www.education.gov.uk/publications/eOrderingDownload/Introduction-ES50.pdf

A fejlődés általános áttekintése: https://www.education.gov.uk/publications/eOrderingDownload/ES50-Overview.pdf

Developmental journal/ fejlődési füzet: https://www.education.gov.uk/publications/eOrderingDownload/ES50-Journal.pdf

Tevékenységkáryák/Activity cards: https://www.education.gov.uk/publications/eOrderingDownload/ES50-Journal.pdf

A Down-os verzió pedig itt található: https://www.education.gov.uk/publications/standard/publicationdetail/page1/ES49

Jó le- és kitöltögetést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr304265697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása