HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.06.25. 12:42 mereibinet

Séta

Címkék: szabadidő séta Moro reflex

Nagyon jól haladunk a sétálással. Zsombor egyre magabiztosabban jár, és egyre hosszabb távokat képes megtenni. A kezét természetesen még fogom (csak az egyiket), ugyanis a CP-s gyerekeknél/felnőtteknél megmarad a kisbabáknál természetes Moro reflex. Ez az ún. átkarolási reflex. Ha egy kisbaba megijed, akkor a karjával átölelő mozdulatot tesz, lábát felrántja és sír. Kb. így:

moro reflex.jpg

Normál esetben ez a reflex a babák 6-7 hónapos korában elmúlik. CP esetén azonban megmarad, így amikor Zsomborom megijed, akkor kb. úgy mint a fenti képen összerántja magát. Álló helyzetben ez úgy néz ki, hogy a levegőbe felrántja egyszerre mind a két lábát, egy pillanatra mintha megállna a levegőben, majd mint egy zsák vágódik a kölök előre, hátra, oldalra, stb. Nos, ezért soha nem is fogunk sétálni anélkül, hogy fognám a kezét.

Viszont most már ott tartunk, hogy a lakásból kézenfogva lesétálunk a tengerpartra. A mostani lakásunktól kb. 5-600 méterre van a tenger. Ott bóklászunk egy kicsit, Zsomborom ülve kavicsokat, kagylókat szed és dobál. Majd a visszaút kb. felénél beleül a kerekesszékbe. Ezt természetesen nem mindennap adjuk elő, mert azért nagyon lefárasztja ez a koncentráció. Bár az iskolában, amikor megtudták, hogy mekkora távokat sétálunk a gyerkőccel, ők kapásból átállították a napi séta-távot ekkorára. Persze Zsomborom böcsülettel gyűrjte nap mint nap a többszáz métert, egészen szerdáig, amikor délután már csak aludni akart. Nem fektettem le, pedig nagyon hevesen követelte (értsd visított). Hét órakkor viszont már nem bírtam tovább, és ágybadugtam. Mondanom sem kell, hogy rögtön elaludt.

092.jpg

Másnap egyeztettünk a sulival, így visszavettek a séta mennyiségéből. De azért hétvégén, amikor ellátogattunk egy farmra, Zsombor szépen végig sétált. Érdekes is lett volna kerekesszékezni, ugyanis a farm - ki látott már ilyet - nem volt akadálymentes. Sőt földút volt, és mivel mostanában sokat esik az eső, az is tele volt hatalmas kátyúkkal. Bár a körút végén a gyerkőc már szívesen beült volna a székbe, de akkor már esélye sem volt. Ugyanis Bendegúz addig szépen teleszedte a ülését bodza virággal. Mivel nem akartuk lepréselni a bodzát, így Zsombornak lépegetnie kellett tovább. A végén természetesen engedélyezett volt egy kis lazítás :)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr594609755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása