HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.02.09. 13:19 mereibinet

Gyógyszerkeret

Címkék: segédeszköz sérült gyerek család segítés

Bejegyszéseimet általában azzal kezdem, hogy otthon - Magyarországon - mi volt, mit tapasztaltunk. És csak azután jönnek az angliai tapasztalatok. Hiában, no, még ebben az összehasonlítgatós korszakban vagyunk. Majd eljön az az idő, amikor ez már teljesen természetes lesz, de addig hasonlítgatok/tunk.

Szerencsére Zsombornak nem kell gyógyszert szednie. Hála az égnek, nincs az agyi bénulással együttjáró "komoly betegsége". Az agyi bénulás velejárói lehetnek:

  • tanulási nehézségek (magyarul értelmi képességek csökkenése)
  • epilepszia (a CPs emberek 1/3nak van epilepsziája)
  • halláskárosodás
  • alvási zavarok
  • kommunikációs nehézségek
  • evési nehézségek
  • nyáladzás
  • szobatisztasági zavarok
  • térészlelési zavarok
  • viselkedési zavarok
  • Periventricular leukomalacia (no, ezt nem tudtam lefordítani, de valami olyasmi, hogy sérülés éri az agykamra közelében levő fehérállományt - remélem, orvos nem olvassa :))
  • izomtónus zavarok (lehet túl feszes az izom, vagy túl laza)

(forrás: http://www.scope.org.uk/help-and-information/cerebral-palsy-and-associated-impairments?gclid=CNDWxdvpkK4CFYsntAodRC29hQ)

Nos, ebből gyógyszerrel valamennyire lehet segíteni az epilepszián, és a nagyon súlyos izomtónus zavaron. Meggyógyítani sajna nem lehet egyiket sem :( Szerencsére Zsomboromnak ezek nincsenek, így nem kell gyógyszerekkel tömni őt. Ebből kifolyólag Magyarországon nem is volt gyógyszerkeretünk. Viszont kaptunk egy éves eseti keretet (2000 Ft-ot), hogy ha esetleg beteg lenne, legyen miből gyógyszert venni. Ez nem manapság volt, de már akkor nem volt elég ez az összeg egy adag antibiotikumra sem. Most olvastam a kézenfogva.hu-n, hogy idén ez az összeg 6000 Ft/év. Ennyire felmentek a gyógyszerárak? Vagy ennyire jófej állambácsi?

Itt - természetesen - ez is máskép van. Sérült gyereknek automatikusan ingyen van a gyógyszer. Nem kell kérvény, beadvány három példányban, nincs bizottság, nincs jövedelemigazolás, stb. Itt ez jár, pont. De nem csak a gyógyszer, hanem a kenőcsök is. Itt most ne antibiotikumos kenőcsre, vagy egyéb gyógyszer-szerű kenőcsre gondoljatok. Nekünk a Sudocrem popsikenőcsöt írták fel receptre, és kaptuk meg ingyen. Illetve, egy Doublebase Gel krémet, mivel hidegben, ahogy nyálát csorgatja gyerekem, kipirosodik/kisebesedik a keze. Erre írták fel ezt a testápolót.

De természetesen a betegségmegelőző "gyógyszerek" is idetartoznak, pl. vitaminkészítmények. Kérdem azt, Magyarországon miért nem érdeke az államnak, hogy a sérült (és nem sérült) gyerekek ne legyenek betegek? A vitaminokat miért nem lehet receptre venni támogatott áron, vagy a gyógyszerkeret terhére?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr144083878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása