HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.03.27. 11:35 mereibinet

Hírek neked

Címkék: olvasás segédeszköz makaton

Még csak ismerkedem a Makatonnal, de már ámulok-bámulok. Félek, hogy egyszer kiderül, hogy álmodom csak ezt az egészet, ami itt folyik Angliában. De valószínű, én álmodni sem mernék olyanokat, amiket itt az angolok már megcsináltak.

Mint említettem a Makatont nemcsak sérült embereknek tanítják, nemcsak ők használják. Sok területen alkalmazzák, így például a diszlexiásokat is segítik olyan kiadványokkal, ahol a szöveg alatt (vagy felett) ott vannak a Makaton jelek, és így ők könnyebben tudnak olvasni könyveket, újságokat. Belefutottam egy magazinba, a News-2-you (Hírek neked), ami kéthetente jelenik meg, híreket, keresztrejtvényeket, érdekességeket, recepteket találhatunk benne nemcsak leírva, hanem Makaton jelekkel is kísérve. A magazin 4 különböző szinten jelenik meg: hétköznapi, egyszerűsített, magasabb szintű és haladó szinten. Előfizetéses, és ha előfizettél rá, akkor az interneten is meg tudod nézni, ahol ennek a négy szintnek különböző változatai vannak: nyomtatható változat, kiskönyv formátum és "hangoskönyv" változat. Ez fel is olvassa neked a szöveget. Az egyszerüsített változatban a szöveg rövidebb, és könnyebben érthető, a rejtvények egyszerűbbek, valamint szószedet is található a kiadvány végén. A magasabb szintű kiadványban nem minden szót jelenítenek meg Makaton jellel, a szöveg azonban továbbra is nagyméretű betűkkel van nyomtatva. A haladó szintűben pedig már egyáltalán nincsenek jelek, viszont hosszú szövegek vannak fényképekkel, a szövegek végén szövegértési és mondatalkotásos írásbeli feladatokkal.

Hogy nagyjából képet kaphassunk róla, miről is beszélek, íme az ingyenes kiadvány linkje. Itt meg tudjátok nézni, illetve hallgatni ezt a magazint.

http://www.news-2-you.co.uk/sample.aspx

Harry Potter rajongóknak egy kis Makaton ajándék :))

Regular_FINAL.pdf

n2y-harrypotter.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr394333160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása