HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.03.30. 09:51 mereibinet

Egy mozgalmas hét

Címkék: iskola hétköznapok spéci iskola

Végre lassan vége ennek a hétnek! Úgy éreztem ezen a héten, hogy mindkét gyerek iskolája a tavaszi szünet utolsó hetére akart besűríteni mindent. A gyerekek is hulla fáradtak voltak tegnap este, Zsombor már fél nyolckor aludt :)), persze Bendegúz nem. Mivel vendégek voltak nálunk, ezért ő nem is feküdt le addig amíg el nem mentek - tíz utánig. Pedig neki is lett volna oka a fáradtságra.

Bendegúzék múlt héten egész héten nem tanultak, hanem előadásra próbáltak. Amire készültek, az egy nagy előadás, a 3., 4. és 5. évfolyam együtt (Bendegúz itt 5. osztályos, egyébkén 3.-os lenne) adta elő a "The pirates of the curry bean" - nem elírás, nem a Caribbean - vagyis a curry-s bab kalózai zenés darabot, háromszor. Péntekre már az összes gyereknek tele volt a hócsukája a próbákkal, minden második gyerek berekedt - ugyanis az énekeknél elvárás, hogy mindenki nagyon hangosan énekeljen, a tanárok, tanár asszisztensek pedig kőkeményen be is vasalják rajtuk. Végig ott járkáltak a gyerekek között, és "ostorozták" őket a hangos énekre.  Készítették a díszleteket. Egyébként példaértékű volt ahogyan a tanárok együtt dolgoztak. Minden tanár és tanárasszisztens kivette a részét az előadás előkészületetiből. Díszleteket készítettek, jelmezeket varrtak, fegyvereket és egyéb kellékeket gyártottak, terem díszítést készítették elő (hatalmas medúzával és halakkal volt feldíszítve az egész terem). Teljesen természetes volt, hogy mindenki részt vesz az előkészületekben. Visszagondolva arra a néhány évre, amit otthon tanítással (vagy valami hasonlóval) töltöttem, abban a suliban inkább az volt, hogy mindenki azt nézte, miért NE vegyen részt az előkészületekben (kifogás mindig volt). Itt viszont teljesen természetes volt, hogy egy ilyen nagyszabású előadásban mindenkinek részt kell vennie. Itt ugyanis az iskolákat értékelik - szakmailag is és a szülők is. És ha valamelyik iskola nem kap kiváló minősítést - csak mondjuk jó értékelést  -, annak komoly szankciói vannak.

Szóval kedden, szerdán és csütörtökön nagy másfél órás előadás, este 6.15-től 7.45-ig. Mivel a szerdai műsor korábban kezdődött, ezért estére gyorsan beiktattak még egy Easter disco-t is. Ma pénteken pedig jótékonysági süteményvásár van, amire persze a szülőknek "illik" - értsd szinte kötelező - süteményt produkálniuk. Plusz pénzt vinni magukkal, hogy megvegyék egymás sütijeit, így támogassanak bizonyos célokat. Így Bendegúz sulijában csak hétfőn volt nyugi. Ha szeretnétek megnézni néhány szemelvényt az előadásból (és egy megszeppent Bendegúzt 7:28-nál), íme:

Persze milyen jó annak, akinek nem egy iskolába jár a két gyereke :)) Az nem tudja le a kettőt egyszerre... Zsombornak külön programok voltak a suliban. Ezek nem annyira a Húsvéttal kapcsolatosak, inkább egyéb jellegűek. Hétfőn találkozás a logopédussal - még Makaton. Kedd - találkozás az OT-val, milyen segédeszközökre van még Zsombornak szüksége, mikor érkeznek a megrendelt cuccok, stb. Csütörtök coffee morning, iskolai szintű, téma a különböző támogatások, amik sérültgyerekes családoknak járnak. Teljesen ledöbbentem, hogy itt a "Foster parents"-eknek (nevelő szülőknek) nem jár un. családi pótlék. Természetesen kapásból a központba kerültem, amikor kiderült, hogy lassan 8 hónapja vagyunk itt, és még semmilyen juttatás nem ért ide. No, az előadó hölgy egyből elkérte az összes elérhetőségemet, hogy az ő szervezetük nagyon szívesen segít, felhívnak, meglátogtnak, és átnézzük az eddig beadott papírokat, meg az esetlegesen nekünk járó, de még meg nem pályázott pénzeket. Mondván több milliárd font (!!!!!) marad minden évben az államkasszában, ami a sérültgyerekes családoknak járna, csak a családok nem tudnak róla, így nem pályázzák meg. Én nem zárkózom el, akár az egész "maradékot" hozzámvághatják :))

Még szerencse, hogy nem dolgozom, és szerencse, hogy Zsombor sulijában általában délelőtt vannak az elfoglaltságok, Bendegúzéban pedig délután.... Holnap még gyorsan elmegyünk Zsomborral az Orchard Clubba, nézünk Bendegúznak szünidei programokat, és kezdődhet a húsvéti készülődés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr214349646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása