HTML

Cerebra

A Cerebra egy halmozottan sérült, agyi bénulással (cerebral palsy) diagnosztizált gyerkőc életét mutatja be, akinek a szülője úgy döntött, hogy Angliában próbálják meg kiaknázni a kisfiúban rejlő lehetőségeket.

Egy halmozottan sérült gyerkőc élete Angliában

2012.05.01. 11:15 mereibinet

Utazás - előkészületek

Címkék: repülés utazás repülő segédeszköz

Akinek van gyereke, az tudja, hogy gyerekekkel utazni nagyobb előkészületet igényel, mint amikor csak felnőttek mennek. Fokozottan igaz ez sérült gyerekek esetén. Több felszerelés szükséges általában, mint egy átlag gyereknél. Nálunk ezek az eszközök a kerekesszék és a speciális, autóban és repülőn használható rögzítő öv. Nekünk egy ilyen típusú van:

harness.jpg

Természetesen nem a normál kapoccsal - Zsombornak az nem jelentene akadályt a szabadulásnál -, hanem egy spéci fém zárórendszerrel, amit nekem is több napig tartott begyakorolni, hogy zökkenőmentesen menjen a be- és kikapcsolás.

Mivel ezek spéci eszközök, még spécibb kapoccsal, ezért magunkkal kell vinnünk egy leírást, hogy vészhelyzet esetén - vagy, ha velem történne valami - is ki tudják kapcsolni az övet. Kate az OT-nk hozott egy leírást, ezt lemásolom, és viszem magunkkal. Ezt mindig valahol az öv környékén kell tárolni, hogy bárki megtalálja.

Ezen kívül kell egy leírás is Zsomborról, hogy hogyan kell vele bánni. Ennek a lapnak a következőket  illik tartalmaznia:

  • Zsombor nem tud beszélni
  • nem érti a beszédet
  • mennyire és hogyan tud járni
  • az esetleges gyógyszerek listáját és alkalmazásukat
  • mit és hogyan tud enni, inni, stb.

Itteni szakemberek azt javasolják, hogy az autóban is mindig legyen velünk ezekből a leírásokból, egy esetleges karambol esetén a segítők tudják kezelni Zsombort.

Ráadásul az öv tartozéka egy vészhelyzeti öv vágó, ami - mivel éles - nem kerülhet fel a repülőgépre. Ez az eszköz így néz ki: övvágó.jpg

Igazából nem értem, kiben tudnék ezzel kárt tenni, de a szabály, az szabály. De megnyugtattak, hogy a fedélzeten az elsősegély-ládában van egy olló (gézvágáshoz), és azzal el tudják nyiszálni az övet, ha arra van szükség.

Ez így elég nyomasztónak tűnik, de a gyerek érdekében fel kell készülni a vészhelyzetekre is. Ezeken felül még a spéci öv miatt fel kellett hívnom a légitársaságot, hogy kompatibilis-e az öv az ő üléseikkel? Szerencsére igen. Még jó, hogy telefonáltam, mert a hölgy mondta, hogy kiállít nekünk egy spéci igazolást, amit nyomtassak ki, és vigyek magunkkal, mert így extra csomagként, térítés mentesen vihetjük fel a gépre nemcsak a kerekesszéket, hanem az övet is. Ami nem kis előny, mivel nagy helyet foglalna el a táskánkban. Ezeken felül már csak egy pici extra a spéci napi gondozáshoz tartozó dolgok. El kell raknunk megfelelő mennyiségű kaját, innivalót, pelenkát, spéci poharat, stb.

Az már csak hab a tortán, hogy a repülőjegy rendelésekor, amikor bejelöltem, hogy spéci asszisztenciát kérünk a repülőgépre fel- illetve lejutáshoz, akkor autómatikusan mindhármunknak meg kellett venni az elsőbbségi beszállást. A dolog érdekessége, hogy ennek ellenére legutoljára fogunk felszállni a gépre... Legalábbis az online tájékoztató szerint. No, most megyek előkészíteni néhány cuccot, meg lerágni a maradék körmömet. Tudom, hogy minden rendben lesz, de addig amíg eljutunk odáig, addig még parázok egy kicsit :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cerebra.blog.hu/api/trackback/id/tr284481939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása